JEUGD

Bij volleybalclub Gilze kun je vanaf 8 jaar beginnen met volleyballen. Op een leuke manier leer je samen met andere jongens en meisjes hoe volleyballen werkt. Tijdens de trainingen, onder leiding van een paar trainers, proberen we de kinderen enthousiast te maken en de techniek bij te brengen. Ze kunnen naast trainen ook in competitie-verband spelen. Hier zijn speciale spelregels voor bedacht zodat het voor elk niveau haalbaar en leuk is.

Onze jeugdteams spelen volgens het circulatie mini-volleybal. Dit is een manier van volleyen waarbij het volleyballen is ingedeeld in verschillende niveaus. Je start op het eerste niveau, hier ga je de basis leren. Vangen, gooien, bewegen en draaien naar een andere plek in het veld. Als je goed je best doet ga je al na een jaar over naar een hoger niveau, tot je bij het echte volleyballen bent beland! Hieronder meer informatie over deze spelvorm.

Circualtie volleybal

Circulatievolleybal wordt gespeeld met 4 kinderen in het veld op 6 verschillende niveaus.

In Niveau 1 leren de kinderen over het net gooien en vangen. Na iedere bal die over het net is gegooid moeten de kinderen in het veld van positie wisselen. Als de bal de grond raakt moet het kind dat het dichtst bij de bal staat het veld uit, of degene die de bal verkeerd gegooid heeft. Indien de bal wordt gevangen mag de 1e die eruit is gegaan weer terug het veld in. Er is een punt gescoord als alle kinderen het veld uit zijn.

Niveau 2 is hetzelfde als niveau 1, alleen de kinderen mogen pas het veld weer in als de bal 3 keer achter elkaar is gevangen. De eerste bal moet over het net worden geserveerd. Het kind dat de bal heeft, moet serveren; het liefst vanaf de plaats waar hij/zij staat. Het hoeft niet van achter de lijn.

Niveau 3 is hetzelfde als niveau 2, alleen de kinderen mogen pas terug het veld in als de bal over het net is gegooid, onderarms gespeeld en gevangen wordt door een teamgenoot of het kind zelf als hij/zij alleen in het veld staat. Serveren gebeurt van achter de lijn.

Niveau 4 is al weer meer volleybal. De 1e bal die over het net komt moet gespeeld worden. De 2e bal moet met een vloeiende vang/gooi beweging naar een ander teamlid gegooid worden, die moet de bal weer over het net spelen. De bal mag niet in 1 keer over het net, maar moet 3 keer binnen het team overgespeeld zijn. spelen/vangen/spelen) Er gaan geen kinderen het veld meer uit en iedere fout is een punt. De kinderen draaien pas als er bij het team een ander moet serveren. Hetzelfde kind mag maximaal 3 keer achter elkaar serveren.

Toernooivorm

Bij niveau 1 t/m 4 worden alleen toernooien gespeeld.
Veldafmeting: 6×9 meter, nethoogte 2 meter.

Competitie

Bij niveau 5 en 6 wordt er competitie gespeeld.
Veldafmeting: 6×12 meter, nethoogte 2 meter.

Meer informatie over de jeugdcompetities is per mail te verkrijgen via jeugd@volleybalclubgilze.nl.